Esztétikusabb külsővel a sikeresebb magánéletben és a karrierben

Sokan hiszik azt, hogy fogszabályozás csak gyermekkorban lehetséges, de ez nem így van. A mai modern fogszabályozó készülékekkel a felnőtt fogszabályozás, mint régebben és sok esetben a foghúzás is elkerülhető. A másik fontos kérdés felnőtt korban az esztétika. Léteznek már teljesen fogszínű, szinte teljes mértékben láthatatlan készülékek, melyek viselése semmilyen hátrányt nem jelent a munkában vagy a magánéletben. Felnőtt korban az egyetlen módszer, amivel eredményesen lehet kezelni a fogazatot, a rögzített készülékes kezelés.

Gyermekkorban gyorsabb és könnyebb

Nagy jelentősége van a fogszabályozás gyermekkorban való elkezdésének, hiszen így később akár egészséges, maradó fogak eltávolítása vagy komolyabb műtétek is elkerülhetők. Bizonyos esetekben pedig elegendő a kivehető készülék hordása és nem szükséges idősebb korban a rögzített készülékes kezelés. További előny, hogy a gyermekek könnyebben megszokják a készülékeket, ezáltal kellemesebb élményt nyújt számukra a kezelés.

A kivehető fogszabályozó készülékes kezelés tipikus időszaka a gyermekkor, egy-két speciális kivételtől eltekintve. Már az első néhány maradó fog előtörése után megkezdhető a kezelés, ez átlagosan 6-7 éves kor körül következik be. Fontos ez az időszak, hiszen sok készülék csak vegyes fogazatban használható úgy, hogy megfelelő eredményt hozzon. Ez az időszak a gyermek életkorától függően akár több évig is tarthat.

Kamaszkorban, amikor a gyermekeknek már az összes tejfoga kihullott, akkor válik aktuálissá a rögzített készülékes kezelés. Ebben az időszakban még rugalmasabb a csont, mint felnőtt korban, ezáltal a kezelés gyorsabban és könnyebben kivitelezhető. Általában másfél évig kell viselni a fix fogszabályozót, majd még egy évig kell egy éjszakai készüléket hordani, hogy a fogak teljes mértékben megszilárduljanak az új helyükön.

A rögzített fogszabályozó kezelés menete:

  1. A fogazat és az állcsontok helyzetének vizsgálata.
  2. Az információk birtokában a kezelőorvos felvázol egy kezelési tervet és annak hozzávetőleges költségét.
  3. Lenyomatvétel az alsó és felső fogívről, továbbá két speciális röntgen elkészítése. A lenyomatból kiöntött minták és a röntgenek szükségesek ahhoz, hogy az orvos minden részletre kiterjedő, egyénre szabott kezelési tervet tudjon készíteni. Ezen kezelési terv birtokában már a kezelés pontos költsége is kiszámítható.
  4. A rögzített fogszabályozó készülék felragasztása és minden részletre kiterjedő felvilágosítás a használat és tudnivalók tekintetében.
  5. 4-6 hetente kell visszajönni a rendelőbe a készüléken való állítás céljából. A kezelés ezen fázisa körülbelül 2 évet vesz igénybe.
  6. A rögzített készülék eltávolítása a fogakról speciális technikával, mely során a zománcot semmilyen sérülés nem éri.
  7. Az éjszakai készülék hordásának időszaka egy évig tart, ami alatt a fogak teljesen meg tudnak szilárdulni új helyükön.

A fogszabályzó rendszeres tisztítása fontos feladat!

Aki fogszabályzót visel, annak érdemes a tisztítására és rendszeres ápolására is több figyelmet fordítani. Bemutatjuk, hogyan kell helyesen tisztítani a fogszabályzót.

Már az elején érdemes több féle szájápoló terméket megvásárolni a szaküzletben, mert a fogszabályzó gondosabb ápolást és tisztítást igényel. Erre a célra megfelelnek a különböző szájzuhany, fogselyem és speciális fogkefe termékek is.

Ha fogszabályzót viselünk leginkább a fogak és a fogíny valamint a fogközök közötti rész tisztítására érdemes jobban figyelni. A fogkeféből is érdemes speciális erre a célra kialakított fajtát megvenni és ezeket gyakran kell cserélni.Sajnos a fogszabályzót így sem lehet tökéletesen kitisztítani, így érdemes egy fogorvost felkeresni kb. 3 havonta és egy professzionális tisztítást kérni.

Az ételeknél sem mindegy milyet fogyasztunk, hiszen egy fogszabályzóba beleragadt étel nem túl szép látvány, és fertőzés veszélyt is jelent.A sütemények, csokoládék és édességek is veszélyt jelentenek, mert ezek növelik a fogszuvasodást, mivel ezek is beleragadnak a fogszabályzóba.

A kivehető fogszabályzót könnyebb tisztán tartani, ezt vegyük ki minden este és fogkefével, fogkrémmel vagy speciális fogszabályzó tisztító folyadékkal, jó alaposan tisztítsuk meg.

Érdemes még a fogorvos véleményét és tanácsát kikérni, hogy az adott fogszabályzót mivel érdemes tisztán tartani.