Ez a fogak és az állcsontokon valamint lágyszövetekben található kóros elváltozások felderítése, kezelése, és eltávolításával foglalkozó fogászat része.

A klinikai és radiológiai vizsgálat, valamint a kedves pácienseink panaszai alapján felállítjuk a diagnózist, mely kapcsán a szakma szabályai szerint ismertetjük a kezelési lehetőségeket.

A kezeléseket törvényszerűen helyi érzéstelenítésben végezzük. Bonyolultabb fogeltávolítások, áttörésben visszamaradt fogak eltávolítása, idegen testek, beletört gyökerek , gyökércsúcson elhelyezkedő gyulladások eltávolítását sebészi feltárásban végezzük.

Ilyenkor sebészeti műszerek széles palettáját használjuk, és a csontszövet kíméletes eltávolítására alkalmas fúróberendezéseket is (fiziodiszpenzer, piezoelektronikai műszer) A lágyszövetek sebészetében a hagyományos metszőeszközökön túl a lasert is előszeretettel használjuk, ami számos esetben, de különösen a fiatalabb pácienseinknél igen hasznos. / Nyelv, ajak-fék eltávolítása, logopédiai vagy fogszabályozásai okokból /

Ma a dentoalveoláris sebészet legdinamikusabban fejlődő része az implantológia, és a hozzá kapcsolódó különböző csontpótlási eljárások.

Minden szájsebészeti beavatkozás után instrukciókkal látjuk el a betegeket, melyeket a gyors gyógyulás érdekében feltétlenül be kell tartani.

A vizsgálatok fájdalom- és kötelezettségmentesek! Jöjjön el és győződjen meg személyesen is szakértelmünkről. Kérjen időpontot elérhetőségeink valamelyikén, vagy töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat, munkatársunk rövid időn belül felkeresi Önt.

A PRF technika (Platelet Rich Fibrin) elérhető a klinikánkon.

Dr. Joseph Choukroun (sebész, aneszteziológus, fájdalomspecialista) a PRF módszert 2001-ben dolgozta ki. A PRF technika a gyors sebgyógyulás elősegítésének egyik leghatásosabb módja, amely a vérben levő saját fehérvérsejtek, növekedési faktorok, citokinek stb. felhasználásával fejti ki hatását. Az eljárás során (Process for PRF), a pácienstől vért veszünk és alacsony sebességgel kicentrifugáljuk a vért (PRF centrifuga). A természetes koagulációs folyamat eredménye egy fehérvérsejtekben (leukocita) és növekedési faktorokban (growth factors) gazdag fibrin alvadék, amelynek extracelluláris mátrix szerepe van. Az extracelluláris mátrix elősegíti az új vérerek, az új érhálózat kialakulását, nedvesen tartja a sebet és folyamatosan, de lassan engedi ki magából a gyógyuláshoz szükséges növekedési faktorokat, citokineket stb.

A kutatások során Dr. Choukroun és csapata kifejlesztette az A-PRF (Advanced PRF) és I-PRF (Injectable PRF) protokollt is. Az A-PRF-ből egy „lepedő” szerű membránt (gél állagú védőmembránt) tudunk készíteni, amivel „betakarjuk” a sebet, ez egy sűrűbb, kocsonyásabb fibrinrög. Az I-PRF egy hígabb, folyékony fibrin, amit fel lehet szívni a fecskendőbe és úgy tudjuk „locsolni” a sebészi területet vagy a csontot. Az I-PRF-ben nagyszámban mesenchymalis őssejtek vannak jelen.

A két protokollt kombinálni is lehet, amennyiben egy nagyobb adag vért veszünk le (ha nagyobb csontpótló műtétre készülünk pl. Sinus Lift), az A-PRF-et membránként, sebvédő hálóként használjuk, és az I-PRF-et pedig összekeverjük a csontpótló anyagunkkal. A fibrinrögképződés és a csontpótló anyag összekeverése egy ragacsos állagú csontot fog eredményezni (sticky bone), ami nagyon könnyen kezelhető, adagolható, a csontpótolni kívánt területre „ragasztható”, megkönnyítve a sebész munkáját.

A PRF felhasználásának előnyei:

  • fájdalomcsillapító hatás, már az első nap után szinte nincs is fájdalom
  • a beavatkozás utáni antibiotikum adása nem szükséges, mivel a fehérvérsejtekben gazdag fibrinrög csökkenti a fertőzés veszélyét
  • a fibrinrög a sebet nedvesen tarja és elősegíti a vérerek kialakulását (angiogenesis), mely a jó sebgyógyuláshoz és a csontosodáshoz nagyon fontos
  • vérhígítót szedő pácienseknél is alkalmazható az eljárás, de pár perccel lassabban alakul ki a fibrinrög

A PRF technika javallatai:

  • szájsebészeti beavatkozások esetén: foghúzás, fogbeültetés (implantálás), sinus lift, csontpótlás, rezekció stb.
  • parodontológiai kezelések esetén: tasaktisztítás, nyitott vagy zárt kürett, kötőszöveti graftok kivétele, ínyműtétek, tunnel technika stb.