Miért kell pótolnunk minden elvesztett fogat?

Egy fog elvesztése után a megmaradt fogak bedőlnek, leereszkednek, túlterhelődnek. Az elmozdulás következtében beszorulhat közéjük az étel, nehezen tisztíthatóvá válnak így előbb-utóbb ők is károsodhatnak, és idővel akár el is veszíthetjük őket.

 

Hogyan pótolhatunk fogakat?

A fogak pótlása történhet kivető vagy rögzített fogművekkel.

 

A kivehető fogpótlások: műfogsorok, másnéven protézisek.

Azokban az esetekben, amikor nem áll rendelkezésre megfelelő tartófog, és nem tudunk hidat vagy koronát készíteni, és implantátum behelyezésére sincs lehetőség (Implantátum behelyezésről itt tájékozódhat) kivehető műfogsorokat készítünk.

A műfogsor lehet részleges vagy teljes. A részleges fogsorok kapcsokkal vagy rejtett elhorganyzással kapcsolódnak a meglévő fogakhoz. A teljes fogsor a száj anatómiai lehetőségeit kihasználva rögzül. A végleges protézis elkészültéig sem marad a beteg fog nélkül, ideiglenes pótlásokkal gondoskodunk a megfelelő rágásról és esztétikáról.

A műfogsorokban lévő fogak akrilból készülnek, és esztétikájukat tekintve tökéletes másaik az igazi fogaknak.

 

A rögzített fogpótlások: koronák, hidak.

A koronák és hidak olyan fix fogpótlások, melyeket előkészített maradék fogakhoz, foggyökerekhez, vagy implantátumokhoz rögzítünk.

A koronákat és hidakat tapasztalt fogtechnikus kollégák készítik el néhány nap alatt, de elérhető klinikánkon a legmodernebb CAD-CAM technológia is, mellyel akár egy óra alatt is elkészül fogpótlása.

 

A koronák és hidak készülhetnek:

Fém-kerámiából: a páciensek körében népszerű, mert jó minőségű, esztétikus és egyben elérhető árú megoldást biztosítanak. A váz fémötvözet, melyet kerámiaréteg borít. Az így készült pótlások rendkívül megbízhatók, időtállók, és a porcelánleplezésnek köszönhetően esztétikusak is.

Arany-kerámiából: a fogpótlás váza arany-ötvözetből készül, mely rendkívül pontos illeszkedést tesz lehetővé. Az arany természetes baktériumölő hatással rendelkezik, allergiát nem okoz. Mindezen tulajdonságoknak köszönhetően, megfelelő szájhigiénia mellett, az így készült pótlás élettartama kivételesen hosszú lehet.

Cirkónium-kerámiából: teljesen fémmentes, a lehető legesztétikusabb és legtermészetesebb hatású fogpótlás. A cirkónium és az azt borító kerámia ugyanúgy áteresztik a fényt, mint a természetes fogak. A pótlás készülhet a technikai laborban vagy akár egy óra alatt a rendelőben CAD-CAM technológiával.